Kannattaa tietää kullasta

Kannattaa tietää kullasta

Jalo- ja klassinen metalli 

Kauneudestaan ja monipuolisuudestaan arvostettu kulta on korujen klassinen metalli. Kulta on jalometalli, mikä tarkoittaa, että vesi, happi ja tavalliset kemikaalit eivät vaikuta siihen läheskään. Se voidaan kuitenkin liuottaa kuningasveteen, joka on suolan ja typpihapon seos. Kullalla on fyysisiä ominaisuuksia, jotka ovat pitkään kiehtoneet ihmiskuntaa. Muinaisista ajoista lähtien kulta on symbolisesti yhdistetty aurinkoon perinteisen keltaisen värinsä vuoksi. 1700-luvulla kulta oli raskain tunnetuista metalleista, ja koska kulta ei koskaan tahraa ja sillä on suuri hyödyllisyys, monet korusuunnittelijat ja valmistajat suosivat edelleen kultaa kuin muita metalleja tänä päivänä. Jos kulta jätetään asianmukaisesti huomiotta, se voi kestää loputtomiin, mikä tekee siitä arvostetun metallin sekä suunnittelijoille että kuluttajille. Se ei hapeta tai syövytä, ja vain kourallinen harvinaisia happoja tai kuumaa kloorivalkaisuainetta voi vahingoittaa kultaa. 

 delfiini riipus

Mistä kulta tulee? 

Kultaa löytyy kultasuonista, joissa kultakaivokset on sijoitettu. Vuonna 2020 Kiina oli maailman suurin kullantuottaja, joka kattoi 11 prosenttia maailman kullan kokonaistuotannosta. Muut maat, joissa kultaa louhitaan, ovat Etelä-Afrikka, Australia, Yhdysvallat. Yksi suurimmista tunnetuista kultakaivoksista on Auroran kultakaivos Guyanassa, Afrikassa.  

Kullan hinnat 

Kulta saa hyvät hinnat markkinoilla, ja monille kulta on todellinen statussymboli. Markkina-arvot osoittavat, että kullan arvo kasvaa jatkuvasti. Kulta on nauttinut useiden vuosisatojen ajan tähtikoristeisesta maineestaan, ja esihistoriallisista ajoista lähtien se on tunnustettu ja arvostettu. Kulta saa naiset tuntemaan itsensä kauniiksi ja itsevarmoiksi. Monissa perinteissä ja tavoissa häät ovat epätäydellisiä ilman kultaa, koska se on olennainen osa seremoniaa. Kultakorut siirtyvät myös sukupolvelta toiselle, ja monet antavat lapsilleen tai lapsenlapsilleen vanhat kultakorut tai saavat ne uudelleenmuokkaamaan toiseen ainutlaatuiseen koruun. Kulta on aina muodissa, joten vaikka et enää pidä kultakorujesi tyylistä, voit mennä jalokivikauppiaaseen ja sulattaa ne uusiksi koruiksi.  

 doubledouble

Kulta koruissa 

Kulta puhtaimmassa muodossaan on muokattavissa oleva materiaali. Siten puhdas kulta on liian pehmeää, ja siksi sitä käytetään seostettuna muiden metallien kanssa, jotka ovat useimmiten hopeaa ja kuparia. Seostetun kullan puhtaus on ilmoitettu karaatissa. Puhdas kulta, jota kutsutaan myös hienoksi kullaksi, on 24 karaattia, ja mitä pienempi karaatti, sitä pienempi on kullan pitoisuus seoksessa, mikä on erittäin tärkeää kullan hinnalle. Kotona käytetään useimmiten 8, 14 tai 18 karaattia. Kulta seostetaan useimmiten hopealla ja kuparilla. Suurempi määrä kuparia antaa kullalle punertavan kultaisen värin, kun taas enemmän hopeaa tekee kullasta kirkkaamman. Muinaisista ajoista lähtien keltainen on ollut väri, joka liittyy eniten kultaan. Valkoinen kulta on kaunis lisä epätavallisiin valkoisiin ja kirkkaisiin timantteihin. Myös valkoisen kullan korut on päällystetty rodiumilla, joka on kiiltävä metalli, joka lisää kullan valkoisuutta ja lujuutta. Valkoinen kulta voidaan sekoittaa platinaan, vaikka ne ovat täysin erilaisia metalleja. Valkoinen kulta ja platina eroavat varjossa, lujuudessa ja naarmujen kestävyydessä. Tietyissä koruissa valkoinen ja keltainen kulta on paritettu yhteen, mikä antaa kauniin kaksisävyisen ilmeen.  

 valkokultainen sormus

Jalometalleissa, kuten kullassa, on oltava kaksi leimaa: pidon leima ja nimileima. Nämä postimerkit takaavat ostajille, että tuote täyttää lupauksensa. Viranomaiset ovat nimenneet Force Technologyn jalometallien valvontaan Tanskassa, ja niiden on siksi tarkistettava, että jalometallien pitoisuudesta annetun lain säännöksiä noudatetaan. Kun kullansiemen leimataan, valmis seos ilmoitetaan promillena. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi 18 karaatin kultaa leimataan 750, koska 750 tuhannesta kullan seoksesta on puhdasta kultaa.  Se on leimattava FORCE-hyväksytyllä ja rekisteröidyllä pääleimalla, jota kutsutaan myös nimileimaksi.  Leiman 750 lisäksi 18 karaatin kullalle yleisimmät kultaleimat ovat: 333 (8 karaattia), 375 (9 karaattia) ja 585 (14 karaattia). Siksi voit tarkistaa kultakorut, mieluiten suurennuslasilla tai vastaavalla, koska se on usein hyvin pieni. Jos koruissasi on leima, jossa lukee 585, tiedät, että se on 14 karaattia.  


Alle 1 gramman painoiset kulta-, platina- ja palladiumtuotteet on vapautettu säilyttämis- ja nimileimausvaatimuksesta. 

 doubledouble

Kultakorut 

Kulta on siis todella hyvä valinta korujen suhteen. Se on hyvä investointi, koska se on ajaton metalli, joka kestää pitkään ja jolla on terveyshyötyjä. Nyt sinun tarvitsee vain selvittää, mitkä kultakorut sopivat sinulle ja tyylillesi. Chantilta löydät laajan valikoiman erilaisia kultakoruja, joten voit antaa kultaisen kosketuksen asullesi.  

 

Kultaiset kaulakorut 

Kaulakoru on pakollinen korukokoelmassasi. Missä tahansa olet yksinkertaisessa ilmeessä yksinkertaisella kultaketjulla tai modernilla ja hieman särmikkäämmällä ilmeellä kaulakoruilla viiveellä. Viime vuosina panzer-ketjut ovat olleet erittäin suosittuja, ja ne ovat kauniita itselleen ja yhdessä muiden ketjujen kanssa. Löydä kultaiset panssariketjumme täältä.  

 timantti riipus

Kultaiset korvakorut, rannekorut ja renkaat 

Täydennä ulkonäköäsi kimaltelevilla kultaisilla korvakoruilla, söpöllä kultaisella rannekorulla tai mukavalla sormuksella. Yksi uusimmista korutrendeistä on eri metallien yhdistelmä, joten vaikka olisit mennyt hopeakorujen kanssa aiemmin, voit sijoittaa turvallisesti kauniisiin kultaisiin korvakoruihin ja rannekoruihin maustamaan tyyliäsi hieman. 

Kysymys kullasta

Mistä voit tietää, onko se oikeaa kultaa?

Oikeaan kultaan on kaiverrettava useita leimoja. Sekä leima karaateille, kultasepille että merkki, joka osoittaa, mistä kulta tulee.

Mitä karaatti edustaa?

Karat on kullan puhtauden nimitys. Kullan paino on 24 karaattia, mikä on kullan puhtain muoto.

Mitä eroa karaatin ja karaatin välillä on?

Karaatti on mittayksikkö, jota käytetään ilmaisemaan kullan puhtautta. Carat on ohi hieman erilaisessa pallokentässä, nimittäin timanteissa. Karaatti on timanttien painon ilmaisin.

Miten valkokulta leimataan?

Valkokulta on leimattava kultasepän leimalla sekä kullan karaattia osoittavalla leimalla. Käytät samoja leimoja valkokultalle kuin kullalle.

timanttisormus

Mitä eroa on karaatin kullalla?

Karat kuvaa, kuinka paljon puhdasta kultaa on tietyssä seoksessa. 24 karaatin on korkein karaatti ja siten puhtain kullan muoto. Kaikki muut karaatit, kuten 8, 14 ja 18 karaatin ovat kaikki kullan ja muiden metallien yhdistelmiä. 24 karaatin kulta on puhtaassa muodossaan erittäin pehmeää, ja siksi siihen sekoitetaan muita metalleja, jotta kultaa voidaan käyttää koruissa. Se on sekoitussuhde, joka määrittää, minkä karaatiksi kultaa voidaan kuvata.

Millä kulta on leimattu?

Kulta leimataan sen mukaan, minkä karaatin se on. 24 karaatin leima on 999, 18 karaattia 750, 14 karaattia 585 ja 8 karaattia 333. Nämä leimat ovat peräisin laskelmasta, joka kuuluu esimerkiksi seuraavasti: (18/24) x 100 = 750

Lisäksi kullassa tulee olla kultasepän leima ja kullan alkuperä.

Onko kulla aina leimattu?

Kulta tulee aina leimata kolmella eri leimalla. Siellä on oltava kultasepän tai tuottajan leima, kullan karat (kiinteys) ja leima, joka kertoo, mistä kulta tulee.

Mitä 14k tarkoittaa?

14k kulta tarkoittaa 14 karaattia. Kulta voi olla enintään 24 karaattia, ja siksi 14 karaatin kultaa voidaan kuvata 14/24. 14 osaa puhdasta kultaa ja 10 osaa muita metalleja.

Singaporen ketju

Kuinka puhdasta on 14 karaatin kultaa?

Kulta mitataan karaateina, ja 24 karaatti on kullan puhtain muoto. Siksi 14 karaatin kultaa voidaan kuvata 14/24, eli 14 osaa puhdasta kultaa ja 10 osaa muita metalleja.

Kestääkö kulta kloorivettä?

Mikään koru ei hyödy tai kestä joutumasta kosketuksiin kemikaalien kanssa ilman, että se vahingoittaa ja tuhoaa korua. Siksi sinun tulisi ihanteellisesti välttää tiettyjä kemikaaleja käyttäessäsi korujasi. Monet ihmiset unohtavat usein riisua sormuksensa siivouksen aikana, mikä on erittäin haitallista kaikentyyppisille materiaaleille.

Kuinka saada kulta taas loistamaan?

Jos kultakorusi ovat hieman väsyneitä katsella, voit helposti herättää ne eloon tavaroilla, joita meillä kaikilla on kotona. Laittamalla hopeapaperia kulhon pohjalle ja kaatamalla siihen kiehuvaa vettä ja sulfoa, saat helposti ihmelääkkeen väsyneisiin koruihin. Korun tarvitsee vain makaa siellä muutaman minuutin, jossa eron näkisi heti.

Voitko käydä kylvyssä kullan kanssa?

Aito kulta kestää suihkuun tuomisen. Suosittelemme kuitenkin, että otat korusi pois sisällä värinmuutosten välttämiseksi. Sama pätee, kun olet fyysisesti aktiivinen, nukut yöt ja käsittelet puhdistusaineita.

kirjain riipus

Kestääkö kulta vettä?

Aito kulta (ja hopea) kestää kosketuksen veden ja saippuan kanssa vahingoittumatta. Suosittelemme kuitenkin, että otat pois kaikki korusi, kun käyt suihkussa, urheilet ja kun menet illalla nukkumaan.

Kuinka monta karaattia on oikeaa kultaa?

24 karaatin kulta on puhtaimman kullan muodon nimitys. Sekä 18 karaatin, 14 karaatin että 8 karaatin kulta ovat kuitenkin myös aitoa kultaa, vaikkakin puhtaan kullan prosenttiosuus on pienempi.

Mikä on 750 kullassa?

Kun koruun on leimattu 750, se näyttää kultaprosentin (prosenttiosuuden). 750 vastaa 18 karaatin kultaa, joka sisältää 750 promillea ja 25 tuhatta muuta metallia. Leimat lasketaan seuraavasti: (18/24) x 100 = 750

Samoin 14 karaatin kulta on leimattu arvoksi 585, 9 karaatiksi 375 ja 9 karaatiksi 333. Nämä leimat on löydettävä kultakoruistasi aitouden varmistamiseksi.

timanttisormus

Mikä on 1 karaatin kulta?

Karaattia käytetään maailmanlaajuisesti kullan puhtauden mittayksikkönä. Mitat jopa 24 karaattia, ja 1 karaatti kultaa vastaa 1/24 puhdasta kultaa. Samalla tavalla mittaat mm. 14 karaatin kultaa, josta tulee 14 osaa kultaa ja 10 osaa muita metalleja.

Mikä värjää kultaa?

Koska kultaa sekoitetaan muiden metallien kanssa, saatat kokea niiden värjäytyvän. Värimuutoksia voivat aiheuttaa sekä erilaiset kemikaalit, happi että rikki.

Kuinka puhdistaa kultaa?

Helpoin tapa puhdistaa kultakorut on jättää korut saippuaveteen ja puhdistaa ne sitten pehmeällä hammasharjalla.

Voiko kulta hapettua?

Sekä kullan että hopean hapettuminen on hyvin normaalia. Tämä voidaan kuitenkin helposti puhdistaa pois liinalla tai saippuavedellä.

Onko kulta jalometalli?

Kulta on jalometalli, koska se ei reagoi happeen, veteen jne.

vihkisormukset kultaa

Voiko kulta ruostua?

Kulta ei voi ruostua, koska se on jalometalli, joka ei reagoi happeen. Saatat kuitenkin huomata, että kultasi värjäytyy – tämä voidaan helposti poistaa kiillottamalla tai puhdistamalla korut.

Miten kultaketjut saadaan kiiltäviksi?

Kultakorusi saa helposti jälleen kiiltäviksi ja kauniiksi kotona jo olevilla esineillä. Kiehuva vesi ja sulfo sekoitetaan keskenään kulhossa, jonka pohja on päällystetty hopeapaperilla, kiiltävä puoli ylöspäin. Lika ja lika irtoavat välittömästi ketjusta ja se kiiltää uudelleen. Kun ketju pitää nostaa vedestä, se on laitettava välittömästi kylmään veteen, jotta sormia ei polteta.

Voiko kultaa kiillottaa?

Kullan kiillottaminen on melko helppoa. Suurin osa kultakoruista tulee täysin puhtaiksi ja hienoiksi liottamalla niitä saippuavedessä. Jos koukuissa on kuitenkin vielä likaa, voit harjata kultakorusi varovasti puhtaaksi pehmeällä hammasharjalla.

Jos kultakorusi on kuitenkin peitetty joko helmillä tai jalokivillä, on vältettävä kaikenlaisia puhdistusaineita, sillä ne voivat vahingoittaa niitä.

Tarkista uusimmat postauksemme!