Kaikki tieto helmistä

Kaikki tieto helmistä

Helmien hyvä puoli on, että ne tulevat kaikkiin hintaluokkiin ja siksi jokainen voi koristaa itsensä heidän kanssaan. On kuitenkin myös helmiä, jotka ovat yhtä kalliita kuin timantit, joten voi olla järkevää seurata elementtejä, joiden perusteella helmien arvoa ja hintaa arvioidaan.  

Luonnonhelmet 

Luonnolliset helmet esiintyvät sekä suolassa että makeassa vedessä, ja ne luodaan simpukassa ilman ihmisen vaikutusta. Helmet tapahtuvat, kun vieras runko, kuten hiekanjyvä, tunkeutuu simpukan kuoreen. Suojautuakseen vieraalta keholta simpukka muodostaa sen ympärille helmiäisen kerroksen, mikä luo sen, mitä tunnemme helminä. Aiemmin näitä luonnollisia helmiä löydettiin ympäri maailmaa, mutta erilaisten liikakalastuksen ja saastumisen vuoksi ne ovat edelleen erittäin harvinaisia ja kalliita.  

Kulttuurihelmet 

Viljellyt helmet ovat seurausta monimutkaisesta yhteistyöstä ihmisten ja simpukoiden kanssa. Ihmisten minimaalinen interventio varmistaa, että simpukoiden tavanomainen työ voi jatkua häiriöttä. Aika, olosuhteet ja ympäröivä ympäristö johtavat erittäin kauniisiin kulttuurisiin helmiin. Kemiallinen koostumus, fysikaaliset ominaisuudet ja biologinen/fysiologinen prosessi ovat identtisiä luonnollisista helmistä viljeltyihin helmiin. Satunnaiset ja harvinaiset helmilöydöt on korvattu tieteellisillä viljelymenetelmillä. Tulos oli joka suhteessa samanlainen kuin luonnon omat helmet, lukuun ottamatta sitä, että kulttuurin helmen alku sisältää ihmisen käden.  

doubledouble

Suolaisen veden helmet 

Suolaisen veden helmet muodostuvat meressä elävistä simpukoista. Suolaisen veden simpukat voivat muodostaa vain yhden helmen kerrallaan, mutta voivat tehdä niin, kunnes se kuolee. Ennen viljeltyjen helmien saapumista suolahelmiä kutsuttiin itämaisiksi, koska niitä kalastettiin pääasiassa Punaisellamerellä, Arabianlahdella ja Karibian rannikoilla. Suosituimmat suolaisen veden kulttuurihelmet ovat Tahitin kulttuurihelmet, Akoyan kulttuurihelmet ja Etelämeren kulttuurihelmet. Tahiti-helmet muodostuvat simpukkaan Pinctada margaritifera, joka löytyy pääasiassa Ranskan Polynesiasta ja jolla on luonnolliset mustat, hopea- ja "riikinkukko" -värit. Akoyan kulttuurihelmet tulevat Akoyan simpukasta, Pinctada imbricadasta, Japanissa, ja nämä helmet ovat useimmiten pyöreitä ja vaaleanpunaisia, valkoisia tai kellertäviä. Akoya-helmiä kutsutaan myös japanilaisiksi helmiksi. Etelämeren viljellyt helmet ovat termi kaikille Suolaisen veden helmille, jotka tulevat Indonesiasta, Filippiineiltä ja Australiasta. Ne ovat useimmiten valkoisia tai keltaisia ja niitä kasvatetaan Pinctada Maxima -kauhoissa. Australiassa on Etelämeren hienoimmat helmet, ja niitä on saatavana lukuisissa kooissa ja värisävyissä. Kalleimmat niistä ovat kuitenkin valkoiset, koska niitä löytyy harvoin tasaisesti. Suolaisen veden kulttuurihelmet kasvavat yleensä jopa 10 mm: iin, mutta sekä Tahiti-helmet että Etelämeren helmet voivat kasvaa jopa 20 mm: iin.  

doubledouble

Makean veden helmet 

Toisin kuin suolaisen veden simpukat, makean veden simpukat voivat muodostaa useita helmiä kerrallaan, mutta voivat tehdä tämän vain kerran. Siksi esiintyy enemmän makean veden helmiä, mikä tekee niistä vähemmän kysyttyjä ja johtaa alhaisempaan hintaan.  

Helmien jäljitelmä 

Jäljitelmähelmet valmistetaan keinotekoisesti. Niissä on helmiäisen tai lasin ydin, joka on päällystetty yhdellä tai useammalla muovikerroksella. 

Helmet 

Timanttien tavoin helmet jaetaan luokkiin ja laatua arvioidaan useiden eri parametrien perusteella. Helmet arvioidaan viiden S: n perusteella: Kiilto, pinta, varjo, muoto ja koko. 

valkokultaiset korvakorut helmillä

Kiilto 

Kiilto kuvaa helmen loistoa, ja sen määrittelee se, kuinka suuri genmiraatio on. Mitä enemmän kiiltoa, sitä arvokkaampi helmi.  

Pinta 

Pinta kuvaa helmen pintaa. Tässä tarkastellaan, onko pinta sileä vai epätasainen. Mitä tasaisempi se on, sitä suurempi on helmen arvo. Helmet ovat luonnollisia tuotteita ja niillä voi olla epätasaisuutta pinnalla, mutta mitä vähemmän, sitä parempi.  

Varjostin 

Varjo kuvaa helmen väriä ja riippuu siitä, missä helmi muodostuu. Kun arvioit helmiä, katso helmen äidin ja idän äidin sävyä. Yliääni on värin sävy, joka on helmen pinnalla tai juuri sen alapuolella.  

Muoto 

Muoto kuvaa helmen muotoa, ja tämä voi vaihdella pyöreästä barokkiin. Siksi helmet on jaettu barokkihelmiin, puolibarokkihelmiin, lähes pyöreisiin helmiin ja pyöreisiin helmiin. Barokkihelmet ovat epäsymmetrisimpiä ja ovat kaikki ainutlaatuisia. Pyöreät helmet ovat harvinaisempia ja niillä on siten suurempi arvo. Pyöreät helmet ovat harvinaisia, koska niitä on vaikea kasvattaa, ja siksi hinta nousee, sitä pyöreämpi helmi on.  

Koko 

Kun kyse on helmistä, kyse on koosta. Mitä suurempi helmi, sitä kalliimpi se on. Helmen koko riippuu siitä, millaista osteria se muodostuu.  

valkokultainen riipus helmillä

Helmi korut 

Helmiä on käytetty pitkään koruihin. Se on ollut klassinen valkoinen pyöreä helmi, jota on käytetty pitkään, mutta nyt markkinoille on ilmestynyt myös värikkäitä ja epäsymmetrisiä helmiä.  

Venetsian jäljitelmähelmet, elohopealla täytetyt lasipallot, olivat suosituimpia, kunnes ranskalainen rukousnauhan valmistaja Jacquin keksi olemuksen d'orient (helmi-olemus) vuonna 1656 Passyssa, aivan Pariisin ulkopuolella. Hän oli huomannut, että vesiämpärin pinnalla, jossa oli kammeloitu pieniä kalalajeja, leijui kiiltävä aine, jossa oli helmiäinen sävy. Kun olemus, keskittynyt ja lisätty liima ja erityinen lakka, jonka hän itse keksi, levitettiin pieniin palloihin, pallot näyttivät kuusen helmiltä, hän ajatteli. Jacquinin jäljitelmähelmet olivat onttoja lasipalloja ohuesta lasista, jonka sisäpuoli oli vuorattu helmi-olemuksella. Kun helmen esanssi oli kuivunut, jäljitelmähelmet täytettiin vahalla, og-jäljitelmähelmillä todellisille ennennäkemättömän laadukkaille helmikorvakoruille. On väitetty, että muinaiset kiinalaiset tiesivät menetelmästä vuosisatoja ennen kuin Jacquin löysi sen, ja että hän siksi kutsui sitä olemukseksi d'orient viitaten heihin. Värikkäät glanit tapahtuvat, kun vaa'an pienet värittömät kiteet vapautuvat. Analyysillä kiteet on tunnistettu puriinista peräisin olevaksi orgaaniseksi aineeksi guaniiniksi – metalliseksi kiiltäväksi materiaaliksi. 1900-luvun alkuun asti Ranskassa tehtiin vielä paljon perle-olemusta todellisille helmikorvakoruille, mutta myöhemmin havaittiin,  että englantilainen, norjalainen ja pohjoisamerikkalainen sardiinisilli ja tietyt lohet antoivat myös ylivoimaisen helmen olemuksen. 

Viime vuosina helmikorut ja tarvikkeet ovat tulleet erittäin suosituiksi, ja ymmärrettävästi niin. Löydä helmikorut täältä. 

doubledouble

Helmien huolto 

Monet sanovat, että helmet tulevat kauniimmiksi käytöstä, ja tämä on myös aivan totta. Rasva ja ihon varme voivat antaa helmille elämän, ja jos niitä ei käytetä, ne tulevat tylsiksi ja tylsiksi. Sinun on kuitenkin muistettava huolehtia helmikoruistasi, koska useat eri asiat voivat aiheuttaa niiden menettämistä kiilto.  

Ensinnäkin on tärkeää, että helmiä ei säilytetä ilmatiiviissä pusseissa muovipusseina, koska helmet ovat luonnollinen tuote, jonka on kyettävä "hengittämään" kiillon säilyttämiseksi.  

Lisäksi sinun tulisi välttää, että helmikorut joutuvat kosketuksiin kosmeettisten valmisteiden, pesuaineiden ja liiallisen veden kanssa. Vaikka se muodostuisi meressä, vesi voi silti vahingoittaa helmiä, jos se joutuu kosketuksiin sen kanssa joka päivä. Kuten muutkin korut, on siksi hyvä idea ottaa helmikorut pois ennen suihkua. Jos kuitenkin haluat puhdistaa helmikorut, sinun on käytettävä haalean veden murusia huuhtelemaan ne, minkä jälkeen ne kuivataan ja kiillotetaan pehmeällä liinalla.  

Usein kysyttyjä kysymyksiä helmistä

Mitä ovat todelliset helmiä?

Luonnonhelmiä ei voi kuvata kiviksi. Niitä esiintyy käytännössä kaikissa nilviäisissä, mutta tunnemme ne ensisijaisesti simpukoista tai ostereista. Valtaosaa luonnonhelmistä ei voi käyttää koruina, koska ne eivät ole erityisen kauniita. Luonnonhelmien hinta on korkea, sillä vain harvoin syntyy kriteerien mukainen helmi, jota voidaan käyttää koruina.

Mitä synteettiset helmiä?

Synteettiset helmet ovat samoja kuin jäljitelmähelmet. Lyhyesti: keinohelmiä. Keinohelmillä ei ole erityisen suurta arvoa, ja hinta on selvästi viljeltyjen helmien ja vielä enemmän luonnonhelmien alapuolella. Jäljitelmähelmet koostuvat usein lasista tai muovista, joka on päällystetty helmiäisellä.

Mitä ovat kulttuurin helmiä?

Viljellyt helmet ovat ihmisen tekemien helmien tuotetta. Itse helmi on aito, mutta helmen valmistusprosessi on ihmisen tekemä. Täällä asetat vieraan kappaleen simpukkaan tai osteriin, ja sitten alkaa luonnollinen helmiäisprosessi.

Ovatko makeanveden helmiä oikeita helmiä?

Makeanveden helmet ovat helmiä, jotka muodostuvat elävistä simpukoista, ja niitä kutsutaan myös kulttuurihelmiksi. Viljellyt helmet ovat todellisia helmiä, jotka ihmiset panevat liikkeelle. Itse helmi muodostuu simpukan sisään, mutta ihminen laittaa simpukkaan vieraan kappaleen, jotta helmiprosessi voi alkaa. Täysin luonnolliset helmet ovat erittäin harvinaisia eivätkä usein kovin kauniita, joten auttamalla helmiä matkan varrella mahdollistat makeanveden helmien myynnin ja ostamisen edulliseen hintaan.

Mistä tietää, ovatko ne oikeita helmiä?

On olemassa useita menetelmiä, joilla voit tarkistaa, ovatko helmesi aitoja. Voit muun muassa yrittää hieroa kahta helmeä toisiaan vasten. Niiden tulisi tuntua hieman karheilta ja helmen ei pitäisi näyttää täysin sileältä. Voit myös käyttää hampaitasi tuntemaan, onko helmi aito. Ainoa vaatimus on, että olet harjannut hampaasi vähän ennen ja käytä mieluiten etuhampaita. Täällä voit sitten yrittää hieroa helmiä hampaasi. Jälleen pitäisi saada tunne, että helmi on karkea eikä ole täysin sileä.

Miten erotat aidot ja väärennetyt jalokivet?

Joskus voi olla vaikeaa erottaa aidot ja väärennetyt jalokivet. Helpoin tapa selvittää, onko helmi aito, on hieroa helmeä sen etuhammasta. Jos helmi tuntuu karkealta ja kylmältä, se on luultavasti aito. Jos toisaalta se tuntuu sileältä tai ehkä jopa hieman rasvaiselta, niin helmi ei ole aito. Jäljitelmähelmet on valmistettu muun muassa lasista tai muovista.

Mitä eroa helmiä on?

On olemassa useita asioita, jotka koskevat eroa suolaisen veden helmien, makeanveden helmien ja jäljitelmähelmien välillä. Suurin ero on kahden ensimmäisen ja jäljitelmähelmien välillä. Jäljitelmähelmet eivät ole oikeita helmiä. Ne ovat keinotekoisia, eikä niillä periaatteessa ole mitään tekemistä todellisen helmen kanssa, koska ne on useimmiten valmistettu lasista tai muovista. Mitä tulee suolaisen veden ja makeanveden helmiin, joidenkin on hieman vaikeampi erottaa toisistaan.

Suurin ero, jonka voimme luultavasti saada kiinni, on nimessä. Suolaisen veden helmiä kasvatetaan suolaisessa vedessä ja makeanveden helmiä makeassa vedessä. Toinen suuri ero on hinta. Suolaveden helmet ovat paljon arvokkaampia kuin makeanveden helmet, mutta tähän on tietysti syynsä. Koko prosessi suolaisen veden helmien ympärillä on pidempi ja lopputulos on vähemmän. Yksi simpukka tuottaa noin 50 makeanveden helmeä, kun taas ostereilla vain enintään 3 suolaisen veden helmiä. Lisäksi makeanveden helmen muodostuminen kestää vain muutaman kuukauden. Tämä aika on pidempi suolaveden helmelle, koska se voi kestää useita vuosia.

Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä, myös helmien ulkonäössä on eroja. Suolaveden helmet ovat muodoltaan pyöreämpiä ja kiiltävämpiä kuin makeanveden helmet.

Tarkista uusimmat postauksemme!